Hyra ut i 2:a hand

Om du vill hyra ut din lägenhet till någon annan krävs det att bostadsrättsföreningens styrelse samtycker till andrahandsuthyrning, eller andrahandsupplåtelse, som det benämns i lagtexten.

Det spelar ingen roll vem som ska bo i lägenheten under tiden den är uthyrd. Även om det är en närstående person, så skall styrelsen ge sitt samtycke. Det är alltså alltid nödvändigt att få styrelsens medgivande när en bostadsrättshavare låter någon annan självständigt bruka lägenheten.

Har du skäl?

För att en bostadsrättshavare ska ha rätt att hyra ut sin lägenhet i andra hand krävs det att bostadsrätts havaren har ett skäl för detta. Nedan finns några vanliga exempel på skäl till andrahandsupplåtelse:

  • Provsambo, du måste bereda en närstående bostad
  • Arbeta på en annan ort.
  • Studier på annan ort och tillfällig vistelse på annan ort är giltiga skäl för upplåtelse av lägenheten.

Att tänka på när du planerar att hyra ut din bostadsrätt i 2;a hand.

  • Ska du hyra ut i 2;a hand måste du först få styrelsens tillstånd. Om giltiga skäl finns för 2;a hands uthyrningen godkänns 6 månader i taget.  Önskar du fortsätta att hyra ut i 2;a hand är det en ny ansökan som skall lämnas in och sedan efter bedömning godkänns ytterligare 6 månader.

  • Vem är ansvarig för bostaden? Det är alltid du som ägare som är ansvarig för din bostad. Både för bostaden och för dina skyldigheter gentemot bostadsrättsföreningen som medlem. Du ansvarar att avgiften betalas till föreningen, att grannar inte blir störda och att vårdnadsplikten sköts. Vårdnadsplikt – att man är med, ansvarar och vårdar bostaden och föreningens gemensamma utrymmen. Det är därför viktigt att kontrollera den personen som skall hyra bostaden i 2;a hand.  Man kan begära referenser , kontrollera ev. ärenden hos kronofogden samt begära att få en aktuell inkomstuppgift.


  • Vem håller bostaden försäkrad? Bostaden är din egendom. Både du som äger bostaden och din tilltänkta hyresgäst skall ha egna separata hemförsäkringar. Det är viktigt att du som äger bostaden även har en hemförsäkring som inkluderar bostadsrättstilläggsförsäkring. Din 2;a hands hyresgäst kan inte själv teckna en sådan tilläggsförsäkring.  Kontrollera noga med ditt försäkringsbolag vad som gäller för just dig och även din tilltänkta hyresgäst.


  • Bostadsrätts­ föreningen tar ut avgift för andrahands­upplåtelse av bostadsrättshavaren . Avgiften är 10 procent av prisbasbeloppet per år. Om en lägenhet upplåts under en del av ett år, beräknas den avgiften efter det antal kalendermånader som lägenheten är upplåten.


  • Parkeringsplats i 2;a hand – Mer information kommer!

Du kan maila oss så skickar vi en ansökan till dig. Har du frågor så besvarar vi dem så snart vi kan. Tänk på att vi behöver lite tid för att ”behandla ditt ärende”, så var gärna ute i god tid.


  • Glöm inte att delge din nya adress så vi i styrelsen lätt kan nå dig även om du hyr ut din bostad.